Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, Samhällskunskap, Historia 330.0 hp
- Stockholms universitet
- Humaniora
- Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, Samhällskunskap, Historia (program på grundnivå)
Antagningsstatistik
Leder till examen
Observera att inriktningen omfattar 300 hp
Med inriktning mot arbete i gymnasieskolan tillägnar du dig kompetens att undervisa i två ämnen. Som ämneslärare har du ansvar för elevers lärande och utveckling och undervisar i de skolämnen som ingår i din ämneskombination.
Samhällskunskap-Historia
I blockämnet samhällskunskap deltar tre ämnesinstitutioner (statsvetenskap, sociologi, nationalekonomi) och ett ämnesdidaktiskt centrum. I samhällskunskap studeras ungdomars lärande och hur individ och samhälle påverkar varandra lokalt, nationellt och globalt. Ämnesinnehållet består av politisk teori med tonvikt på demokratifrågor, svensk politik, EU:s verksamhet, jämförande och internationella politik, makt och etnicitet, nationalekonomi, hållbar utveckling, massmedia, mänskliga rättigheter och betydande fokus på skolpolitiskt relevanta teman. Ämnesdidaktik finns både som särskild delkurs och integrerat i andra delkurser.
Ämnesstudierna i samhällskunskap omfattar för gymnasiebehörighet 120 hp och inkluderar ett examensarbete om 15 hp. Därutöver läser du historia om 90 hp.
Innehåll
Utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) 60 hp
UVK är obligatoriskt för alla blivande lärare och innehåller kunskapsområden som är centrala för läraryrket. Kurserna för blivande ämneslärare behandlar bland annat läraruppdraget, didaktiska perspektiv, ledarskap, bedömning och betygsättning, lärandeteorier, specialpedagogik.
Ämnes- och ämnesdidaktiska studier 225 hp
I utbildningen ingår två ämnen. Du skriver två självständiga arbeten om vardera 15 hp. Ett av de två arbetena ska ha ämnesdidaktisk inriktning.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 30 hp
VFU är en viktig del av utbildningen. Den integreras både i UVK och i ämnesstudierna. Under VFU:n får du möjlighet att medverka i undervisningen och även delta i lärares övriga arbetsuppgifter.
Examen
Ämneslärarexamen på avancerad nivå.
Behörighet och kombinationer
Engelska B, Samhällskunskap B, Historia A samt Matematik B
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Engelska B, Samhällskunskap A, Historia A och Matematik B eller Engelska 6, Samhällskunskap 1b alt 1a1+1a2, Historia 1b alt 1a1+1a2 och Matematik 2a eller 2b eller 2c (Områdesbehörighet 6C eller A6C).